Wednesday, July 28, 2010

Alhamdulillah

Semalam dah pening2 pk cane nanti klu pengasuh bgjwpn -ve.Tp alhamdulillah masa ambik Haziq semlm dapat jawapan +ve

saya: kak,klu kak tak blh jaga Haziq bgtau la ye sbb klu mmg kak xblh jaga saya nak hntr Haziq blk kg
pengasuh: ida xpe ke nak hntr ank blk kg,xsedih ke nak berjauhan dgn Haziq
saya: nak ikutkan sedih mmg la sedih kak.tp nak buat mcmana
pengasuh: xpe,kak dah bincang dgn abg kak blh jaga
saya: klu kak xblh kak jgn paksa diri,saya tak nak nanti kak jaga Haziq dalam keadaan terpaksa
pengasuh: xla.kak mmg dah sayang dgn Haziq,1 family akak mmg dah sayang dgn Haziq
saya: terima kasih ye kak tp klu ada apa2 masalah kak bgtau la ye

Syukur alhamdulillah.Lega sangat2 sbb kak blh jaga Haziq

Tuesday, July 27, 2010

huhu...sedihnya

Hari ni saya rasa sedih sgt.huhu...dh menitik dah air mata sebenarnya.Haziq skrg tgh aktif berdiri,apa yg blh dicapai semua dia nak berpaut utk berdiri.biasa la baby kan still xblh pk lg akn sakit ke x.semlm masa ambil dari rumah pengasuh akak tu bgtau Haziq jatuh,kepala kena besi buai sebab dia nak berpaut nak berdiri.ada 2 kesan lebam kt kepala.saya blh terima kes tu sbb mmg saya tau ank sy aktif wpun jauh di dasar hati sy rs mcm nk nangis je tgk dahi ank benjol mcmtu.tp org slalu ckp biasa la baby tgh aktif.
semlm saya bawa Haziq pegi klinik utk check either ok ke x.Alhamdulillah ok.Lega sikit hati saya.Pagi ni pengasuh ada lg mcm complain psl Haziq
- Haziq aktif sgt
- klu pengasuh nak bancuh susu,letak Haziq,kejap je dia pegi sana sini
- pengasuh takut Haziq jatuh lagi
- dan lagi
- dan lagi
saya tanya pengasuh tu akak rasa akak blh jaga Haziq x?Pengasuh ckp dia pun tgh pk skrg ni.huhu...bila dia ckp mcmtu saya rasa kebarangkalian akak tu tak nak jaga Haziq tinggi juga. Saya dah xtau nak hntr Haziq kat sape lagi.Sebelum ni pun Haziq dah kena reject juga dengan pengasuh...
Apa yang ada dlm fikiran saya skrg ni,mak kat kg je.tp saya rs sy dah xsanggup nak berjauhan dgn Haziq.Tapi klu itu je jln terbaik utk Haziq,ibu terpaksa kuatkan hati ibu....huhu...ibu sayang sgt dgn Haziq

Friday, July 23, 2010

Rindu Kampung

Rindu sgt2 kt kg ni.klu blh rs mcm nk blk mlm ni jugak.huhu...tp blm gaji,so xde budget la lg.huhu...setiap hr call kg,dgn semua org nk ckp.hr tu ckp dgng ank buah yg kecik skali (baby).
baby: angah2,adik popoy (boboy) besaq x lagi?
saya: besaq dah
baby: adik popoy boleh jalan dak lg angah
saya: boleh dah
baby: angah balik la bawak balik adik popoy,baby winu (rindu) kat adik popoy
saya: ok,nanti angah balik


esoknya saya call lg mak saya bgtau baby dah bising2 adik popoy dah besaq,baby nak kawen dgn adik popoy...lawak....dia tau ke x kawen tu apa sbnrnya...comel je

baby: angah,b nak kawen dgn adik popoy boleh x?
saya: b ada baju dak nak kawen?
baby: b pinjam baju angah dulu boleh dak?


hehe..mmg klakar la anak buah saya yang sorang ni...

tunggu nant angah,pak ngah,adik boboy blk k...

ni anak buah saya,3 org - along,kakak,baby

ni baby n boboy

ni la baby - cantik kan

Minum MILO anda jadi sihat dan kuat ;)

Agree tak dgn title saya tu?hehe...sja2 je ltk post ni.dan kenyataannya mmg stiap pagi sy breakfast MILO kat ofis ni.stock MILO mmg xpernah habis la di ofis ni.bagus btl diorg ni.tq boss ;)
teringat lak dulu masa sekolah rendah mesti berebut2 beratur sebab nak dapatkan 1 cup MILO.hehe...kenangan...

Di saat Haziq dah pandai berpaut untuk berdiri

Dah byk kali ank ibu berpaut sana sini nak berdiri.tapi yang paling berjaya pagi tadi la.sempat jugak ibu capture video dgn handset cap ayam ibu tu.tak kisah la cap apa yang penting ibu sempat capture vidoe on that moment ;)

video

Ibu sangat hepy sbnrnya.mayb bg org lain biasa je,tp xpe la yg penting ibu hepy sbb anak ibu xberputus asa..godd boy

Thursday, July 22, 2010

Kenduri Kawen Kap a.k.a Budak Jahat

Last week balik kampung,Parit 10 ke 9 tah (lupa lak) sebab nak pegi kenduri kawen anak buah asben n kenduri kawen Kap.Dua2nya pada hari yg sama.tp yg baiknya sbb tempat yang dekat2 je,klu jauh dah nak kena pilih salah 1,huhu...berat nak buat keputusan mcmtu.ni nasib baik la dua2 dia Sabak Bernam,so no issue la.

18 July

11.30 pagi pegi wedding ank buah di Rumah Rehat Sabak Bernam.Tema pengantin pink+putih.Terkenang lak masa saya kawen dulu,sama tema.

untuk angah dan pasangan,acik doakan semoga kekal hingga ke akhir hayat

Dah selesai kat ctu pegi lak Sepintas,cari rumah Kap (mcm pelik lak panggil Kap sbb slalu panggil dak jahat).Actually terlupa nak bawa kad dia tapi refer address yg Kap msg time raya puasa hrtu n tengok banner tepi jalan.Dah sampai,jauh la pulak kena parking.sian hero kecikku panas.tapi xpe,bukan slalu pun berjemur panas kan.Tema kap warna ijau

*** gambar ni dicilok dr fb tuan punya gambar

Masa sampai tu pengantin tengah makan beradab.Tapi time tu xnmpk pengantin sgt,nmpk udang2 kt depan pengantin.hehe...Ramai jumpa kawan2 time tu,yang dah 5 tahun tak jumpa - Hazrul.Masing2 dah bawa anak,bawa suami,isteri...tapi yang agak kecewa sebab terlambat jumpa Aai...time tu dah nak balik,Aai baru sampai,so just berborak tepi jalan je.Aai nampak mcm seorang ibu muslimah.comel anak2 Aai.Miss her so much...tapi dapat peluk2,cium2,sembang2 kejap pun ok la daripada tak dapat jumpa langsung.huhu...

K berbalik pada kenduri Kap.Tak dapat duduk lama pun kat situ sebab Haziq dah meragam - mengantuk + panas.huhu..so kena la beransur awal sikit.

Ni nak tunjuk kad kawen dan souvenir yang saya rasa betul2 dan teramat2 kreatif dan sememangnya semua org tau Kap mmg seorg yang kreatif


*** gambar ni dicilok dari fb tuan punya gambar

Kalau tgk kad yg real for sure everyone akan teringat zaman sekolah.Siap ada sifir2 lagi

Zulkifly Amiruddin & Halimatonor Sabran,org doakan korang berdua akan kekal bahagia hingga ke hujung nyawa.Semoga dapat melalui liku2 alam rumah tangga dengan sabar,semoga hidup sentiasa diberkati Allah S.WT dan dikurniakan zuriat yang comel2.InsyaAllah

Really happy for both of u

Anugerah Allah S.W.T yang tak ternilai

Sekarang bila dah tengok anak membesar rasa bersyukur sangat sebab dikurniakan seorang cahaya mata yang sentiasa menghiburkan hati. Walaupun proses mengadungkan Haziq dulu sangat mencabar tapi alhamdulillah segalanya dah selamat.masa mengadung dulu
- cuti 2 bulan
- admit wad 3 hari, tambah air 8 botol
- muntah sampai berdarah
- xblh bau,tgk makanan even iklan dalam tv
- terpaksa berjauhan dengan asben (blk kg)
semua pengalaman tu mesti tak dapat nak dilupakan.

Selepas bersalin Haziq kena admit NICU sbb dctr kata Haziq xberapa aktif.so sad,after delivery anak xde kat tepi katil.tapi yang lagi menyedihkan bila tengaok keadaan Haziq di NICU,tangan,kaki lebam bekas jarum.1st day lahir dah kena puasa.Haziq dah terpaksa lalui semuanya on his 1st day in d world. Semasa dalam pantang Haziq menangis teruk sampai biru2 badan,kejang.Hanya Allah je yang tau mcmana perasaan saya setiap kali tgk Haziq mcmtu.Kedah-Selangor lebih dari 20 tempat saya pergi berubat Haziq termasuk lah Darul Syifa.Dah ramai Ustaz yang pegang Haziq.Alhamdulillah sampai 4 bln lebih keadaan Haziq dan ok,dah xde nangis teruk2 lagi dah.Pada masa tu terpaksa tinggalkan Haziq kat kg bagi mak yang jaga,itu yang terbaik utk Haziq.

Skrg Haziq dah 8 bulan,dah mcm2 perangai dia.Bila pk kan Haziq rasa terus nak blk rumah je...Kalau la ibu boleh sentiasa dengan Haziq,24jam xberpisah....

Wednesday, July 21, 2010

Kerenah Si Kecil

Haziq
- suka sengeh klu jumpa org kt mana2 sampai ada yg ckp baik kan dia,mest bukan budak yg suka nangis...diorg blm tau fakta sebenar
- akan menggeleng kepala macam kat leher dia ada spring klu bg apa yg dia xsuka - mkn (skrg je dia xnk mkn,dlu suka mkn) , mkn ubat
- setiap kali tido mmg akan mengamuk,guling2 dlm buai
- malam2 jaga untuk minum susu dia akan berguling2 sambil mulut dia mengomel ikut bahasa dia sampai tertdo
- suka sebut a..bah...
- dah pandai angkat tgn bila ajak give me 5
- suka sgt menuju ke dapur,xtau apa motif sebenar
- hanya duduk diam time tdo je
- akan pegang payung dengan sekuat hati,seolah2 mcm ibu xlarat nk pegang payung tu

tapi semua kerenah ni la yang buat ibu senyum sorg2 ;)

Bunga2 cinta - bunga stokin & bunga daun getah


Ramai jugak kawan2 request nak bunga ni tp terpaksa tolak sebab skrg ni masa sgt2 terbatas, rasa mcm tak cukup masa pun ada.dah tolak,rasa macam rugi pula.tapi takpe la skrg ni fokus pada Haziq dulu
Tapi mmg berpuas hati sebab on my wedding dapat letak bunga yang buat sendiri,hasil titik peluh sendiri pada hantaran...sangat2 berpuas hati ;)

Flowchart


Huhu...dah lama tak bermain dgn benda alah ni.lepas study terus xpernah buat.suddenly bos request me to develop a flowchart.haaa....terus install microsoft visio - 1st time guna software ni.agak lambat la jugak nak sesuaikan diri dengan persekitaran visio ni...tp no bad,senang guna software ni.Mcm2 blh buat dengan visio ni - blog diagram, building plan,chart n graph,mcm2 lg la

Monday, July 19, 2010

Haziq @ Edhan @ Haikal @ Boboy @ Syg

Semua gelaran di atas tu merujuk kepada nama putera di hati saya dan suami...setiap hari klu terlintas kerenah dan kelakuan dia mesti saya akan tersenyum sendirian.Kalau boleh setiap saat pun tak nak berpisah.Tapi apakan daya ibu kena tolong abah cari duit nak besarkan anak ibu dan abah ni.Setiap malam sebelum tidur mesti abah akan sibuk kejar nyamuk,kelakar je seolah2 mcm nyamuk tu seekor binatang yang besar,padahal kecik je.tu la keje abah malam2.Takut nyamuk gigit hero dia.Ibu lak klu tgk ada bekas gigitan nyamuk,semut mmg ibu akan menyumpah je binatang2 tu sebab gigit anak ibu...bila difikirkan balik mcmana la ada anak2 yang sanggup ketepikan ibu bapa selepas diorang dan berjaya.Ada yang langsung tak mengaku keluarga...Tak terfikir ke diorang kalau tiada insan yang bergelar ayah,abah,papa,daddy,mak,ibu,mama,mummy @ apa panggilan sekali pun mcmana nasib diorg,adakah diorg akan menjadi seperti sekarang....
Ibu sentiasa doakan agar anak ibu sentiasa jadi insan yang mengikut segala perintah Allah,meninggalkan segala larangan Allah,mendengar cakap,menjadi insan yang berguna...
Kadang2 bila tengok kerenah budak2 sekarang ni cepat2 saya beristigfar semoga anak saya dijauhkan dari segala perangai2 yang tak elok.Semoga doa saya akan dimakbulkan...

Segala apa yang ditentukan Allah tu ada hikmah di sebaliknya

Apa yang ditentukan oleh Alla S.W.T tu mesti ada hikmah di sebaliknya.Hari ni saya baca paper bertajuk Penantian 7 tahun berbaloi seronok lak rasa dapat anak 4 orang sekali gus.Penantian selama 7 tahun tu mesti tak terasa dah selepas dah dapat 4 baby.Semoga semua baby tu sihat dan membesar dengan sempurna. So sape2 yg belum ada baby lagi walaupun dah lama bergelar suami,isteri,byk2 bersabar,byk2 berfikir positif.InsyaAllah suatu hari nanti Allah S.W.T akan memberi gelaran ibu dan ayah pada kalian.Amin...

Friday, July 16, 2010

Deco

Rasa macam nak deco rumah je.walaupun sekadar flat tapi best je tgk rumah2 kat deco bersama eric tu,semuanya cantik2.kalau la rumah saya terpilih alangkah bahagianya rasa walaupun just 1 sudut.Minat deco2 ni.Tapi tu la semuanya akan jadi kalau RM nya banyak.hehe... no money no talk k. tapi tak salah kalau nak berangan.orang putih kata day dreaming...

Perodua Myvi Limited Edition (Myvi LE)

Lupa lak nak menulis pasal myvito pink ni.terujanya tgk sbb mmg minat pink...klu la saya mampu mmg dah rembat dah tp apakan daya.xpe,tunggu model lain lak yang warna pink nanti...tapi memang minat sangat la myvito pink ni.for me it was a very very nice color...sukenyaaaa...

Actually ada 3 color Myvi LE yang baru ni - Ebony Black, Evory White and Dazzling Red (Pink). Tapi yang paling menarik cantik tertarik mestilah pink. Warna ni nampak sgt feminin, sesuai untuk wanita2 yang sgt2 sukakan warna pink.Lepas tu baju semua pink,jadi 1 set pink dari kereta sampai ke tuan..hehe...

Luaran

Dalaman

Thursday, July 15, 2010

Delete Page Element as Blog Post

Penat aku pk knp stiap title aku akn ada duplicate post yg bersambung.nk edit kat design > page element xblh...hmmm...tq to Google sbb hasil googlelan saya dapat cari solutionnya...

Mcmni,pegi kat design > edit HTML
delete la salah 1 dari Blog1 @ Blog2 tu.lepas tu time nak save tu nanti choose option delete widget...ok

Anak Tak Sihat

Hari Isnin balik keje terus pegi ambik Haziq kat rumah pengasuh. K.Umi bgtau Haziq xnk mkn hrni.Pastu dah balik rumah pun nak suap makan menggeleng je kepala.Musykil jugak.Tdo mlm mula2 ok lepas tu tengah malam je tiba2 nangis.Pegang kepala dia panas sgt2.huhuhu...Haziq demam rupanya.Saya ambil tuala basahkan letak atas kepala time dia tdo.

Pagi selasa saya and asben on EL sebab Haziq demam. This time bawa dia pegi klinik pakar pulak sebab selalu pegi klinik yg dekat rumah tapi x ok2 juga.so this time try Klinik pakar Bayi dan Kanak2 Dr Chan di Bandar Puteri.

Sampai dalam pukul 10am nasib baik xramai org.jst got few baby n kids.Doctor suggest tukar susu pada susu spya semula sbb since lahir Haziq minum Enfalac A+ soya.Pernah try minum S26 tapi naik ruam2,so time tu dctr di Kedah suggest tukar soya.Dah 6 bln lebih tukarkan dr Enfalac ke Enfapro tapi bukan soy based.Maybe Haziq ada alahan susu lembu

Untuk hidung yang tersumbat dctr bagi spray sterimar untuk cuci hidung.after spray akan kluar cecair dari hidung baby
More details pasal spray ni boleh baca kat cni k
http://www.sterimarnasal.co.uk/pdf/How%20to%20use%20STERIMAR.pdf

Cara Untuk Letakkan Iklan Nuffnang Dalam Blog

Saya nak share cara2 untuk letak iklan nuffnang dalam blog.so sape2 yang baru mula berjinak2 (macam saya) kena sign up dgn nuffnang dulu utk dapatkan coding. Ada 2 options utk sign up iaitu as blogger or advertiser. So klu dah lepas sign up,login then jawab few questions,blh la dpt coding. Actually blh pilih either nak letak 1 @ ke tiga2 skali.Tips ni amat berguna pada sape2 yang suka tukar2 template sebab nant coding pun akn bertukar juga.

1: DIBAWAH HEADER

contoh:


1) klik layout -> klik edit html -> tick on Expand Widget Templates

2) backup template asal dulu, klik pada download full template (just in case ada error,nanti takut template asal weng pulak)

3) search word “content-wrapper“ pd ruang find dan klik next

4) dah jumpa, pastecode nuffnang di atas code “content wrapper”

mcm ni ok

2: DIANTARA POST

contoh:

1) cari perkataan ni “post-footer-line post-footer-line-3” pd ruang find dan klik next

2) dah jumpa code, paste code nuffnang di bawah

3) mcm ni 3: DI SIDE BAR
1) klik dekat dashboard, klik pada layout blog, klik pada page elements, klik add a gadget, klik simbol + pada html/javascript, paste code nuffnang di ruang content

semoga info ni berguna pd bloggers yang lain ;)

Wednesday, July 7, 2010

N.U.K

Semlm lunch time pegi guardian sbb nk blikan puting NUK yg br nk gantikan yg lama.bli 2 set (4 puting) around rm27 klu xslh.lps tu blk semlm tgk2 lain lak putingnya,xsama cmm yg sblm ni.yg lama mcm lembut,tebal skt tp yg baru ni nipis,keras rs mcm plastik.bg Haziq minum dia menjerti2 xnk.dia gigit main2 je.terpaksa guna yg lama blk.tp yg lama tu mmg dah patut tukar dh.huhu...pening2.mana la nak cari mcm yg lama punya tu

Sejarah Haziq dan NUK

Actually Haziq start nak menyusu guna botol 3 days before I start work.tp mmg syukur sgt2 sbb at last nak jugak Haziq guna botol susu.itu pun dah by sgt dah koleksi puting susu kat rmh.mcm2 brand ada.so skrg ni buat koleksi je la kat rmh.sampai skrg pun Haziq xnk lg puting yang lain2 except NUK.tp NUK ni mahal la jugak sbnrnya.tp klu tu je yg dia nak,xpe la asalkan dia nak menyusu guna botol.Ibu akn buat yg terbaik utk ank ibu...