Tuesday, July 23, 2013

Sambal Belacan

Ni sambal belacan kegemaran. Ikut resepi mak. Kalau buat sambal belacan ni memang saya suka tumbok je guna lesung batu, tak suka blender. Pastu kalau buat tu saya buat lebih, simpan dalam peti ais. Boleh guna untuk buat nasi goreng, tumis dengan ayam ke, ketam ke. Sedap tau


Bahan-bahan

- 3 biji cili merah (Kedah kata cabai hidup)
- berbelas2 biji cili hijau (Kedah kata cabai melaka)
- belacan (bakar dulu)
- garam
- gula
- asam jawa (masukan sedikit air sebab nanti nak ambik airnya masukan ke dalam sambal belacan)

Cara-cara

1. Masukan cili2 ke dalam lesung batu, tumbok sehingga lumat
2. Masukan belacan, gula dan garam (secukup rasa ye)
3. Bila semua dah sebati boleh la masukan air asam jawa
* kalau tak ada asam jawa boleh guna limau kasturi atau limau biasa. perah ke dalam sambal belacan tu

1 comment:

  1. sama la resepi kiter.. cuma sy x guna air asam jawa.. sy lg suka perah limau kasturi.. klu sambal belacan mmg sy suka tumbuk.. lain rasanya kan drpd guna blender.. :)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.