Dah pernah cuba buat? Kalau belum boleh la cuba. Senang je. tapi dalam senang je tu, mula2 saya buat ada kot dalam 4 pcs yg tak jadi, terpeleot, melekat. Hehe... Tapi takpe belajar dari kesilapan, dari pengalaman ye.
Ni resepinya ye. Resepi ni saya ambik dr abg Mat Gebu tapi ada la tokok tambah sikit2
BAHAN-BAHAN KULIT PIE TEE
180 gram tepung beras
50 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 ml air
1 biji telur, dipukul sedikit
Secubit garam
BAHAN-BAHAN INTI
sengkuang
lobak merah
tiimun
isi udang ( cincang )
isi ayam ( cincang )
1 biji bawang besar, didadu
1 ulas bawang putih, dicincang halus
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT
UNTUK KULIT PIE TEE
- Satukan tepung beras, tepung jagung
dan tepung gandum, gaul dan ayak.
- Masukkan secubit garam dan telur,
kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga sebati.
- Tapis adunan tepung tu supaya tak ada anasir2 keras ke apa ke kan yang berketul2
- Tapis adunan tepung tu supaya tak ada anasir2 keras ke apa ke kan yang berketul2
- Panaskan minyak untuk meggoreng kulit
pie tie. Bila minyak dah panas, celup acuan pie tee ke dalam minyak panas tadi.
Angkat acuan tadi dan celop dalam bancuhan tepung
- Kemudian masukkan ke dalam minyak panas, dan biar hingga kulit pie tee mengeras. Benamkan acuan dalam minyak panas hingga sampai ke dasar kuali, tujuan untuk menjadikan bahagian bawah pie tee rata dan boleh berdiri tegah bila siap nanti.
- Kemudian masukkan ke dalam minyak panas, dan biar hingga kulit pie tee mengeras. Benamkan acuan dalam minyak panas hingga sampai ke dasar kuali, tujuan untuk menjadikan bahagian bawah pie tee rata dan boleh berdiri tegah bila siap nanti.
- Tanggalkan kulit pie tee dari acuan. Saya gunakan garfu masa nak tanggalkan kulit dari acuan tu
UNTUK INTI
- Panaskan sedikit minyak dalam
kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga harum, masukkan isi udang dan
ayam, kacau rata.
- Tambah sengkuang, timun dan lobak
merah. Kacau hingga rata. - - Tambah garam secukup rasa.
Ambik 1 kulit pai tee tadi tu, letak la inti bagi penuh. Kalau nak sedap lagi tabur kacang tanah sikit pastu tuang sos sikit ye
Tips
- Pastikan minyak betul2 panas
- Jangan celup acuan dalam tepung melebihi parasa
acuan
- Masa nak tanggalkan kulit dari acuan tu pastikan
kulit dah agak keperangan, klu tanggalkan awal2 nanti kulit pie tee tak akan
jadi bentuk
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.