Tuesday, October 19, 2010

Kari @ Gulai Sotong

Bahan-bahan

sotong
2 sudu makan serbuk kari (bancuh dengan air)
1 keping asam keping (nak letak air asam jawa pun boleh)
garam sesedap rasa
santan

Bahan untuk menumis

1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
halia
daun kari
kulit kayu manis
*** semua bahan2 ni hiris la ye
Cara-cara

1. Panaskan minyak, tumis bahan2 untuk menumis
2. Apabila dah naik bau, masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan air
3. Kemudian, masukkan sotong dan biarkan sekejap
4. Kacau dan terus tutup periuk untuk satu minit. (kecilkan api)
5. Masukkan santan dan kacau hingga mendidih
6. Masukkan garam dan asam keping
*** kalau ada tomato man,boleh la letakan skali

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.