Monday, July 9, 2012

Dugaan

Hari Jumaat tu lepas lunch rasa badan macam tak sihat, rasa lenguh2 macam nak demam. Turun nak pegi klinik bawah office, tapi ramainya orang lepastu sejuk teramat sangat. Naik office balik la. Petang tu balik kerja terus singgah klinik, ambik ubat. Siap sakit tekak lagi. 

Lepast balik ambik Haziq. Ibu umi cakap mata Haziq sebelah kiri ni asyik bertaik saja 1 hari. Lepastu kat tepi ada la bengkak sikit. Tapi tak merah. Masa tu memang Haziq dah batuk dengan selsema. Lepastu ambik ubat Haziq pulak. Doctor bagi ubat mata macam gel tu, boleh letak masa Haziq tido. Tapi masa bangun tido tu memang kesian la tengok mata Haziq. Sabtu tu dah dua2 belah, kiri kanan kena. Ni kali pertama Haziq kena sakit mata sejak lahir. Kesian Haziq

Malam tu tiba2 badan Haziq panas. Ubat spare pun dah habis. Ibu pun on off demam. Huhu... Lepastu jelum kepala Haziq, turun balik panas. Ahad tu pegi klinik lagi ambik ubat demam Haziq. Malam tadi kemuncak la. Dengan demam, batuk, sakit mata, selsema. Setiap kali Haziq batuk tak tahan sangat dengar, rasa macam tekak sendiri yang pedih. Kebetulan ibu pun sakit tekak jugak. Sebab tu ibu rasa kepedihan tu skali kot.

Time tu dah ajak abah pegi hospital. Tapi abah cakap kita tunggu pagi la pergi klinik Suraya. Start 2am Haziq dah resah gelisah. Agaknya macam ibu lenguh sana sini la kot. Ibu jelum kepala Haziq, picit2 sikit. Haziq dok guling sana sini. Tapi Haziq suruh ibu sleep. Ibu sleep la. Selagi ibu dok tercongok, kepala tak letak atas bantal selagi tu la dok suruh ibu sleep. Agaknya Haziq pun kesian tengok ibu. Tapi memang asyik pesan la kat Haziq kalau apa2 panggil ibu, kalau nak air, panggil ibu. Kalau tak panggil ibu, panggil abah. Ye la kan, takut la jugak buatnya letak kepala kat bantal lepastu nyenyak lak tido nanti haa... Anak sorang2 tak tido

Petang semalam tengok Haziq macam nak muntah tapi dia tutup2 mulut. Macam tahan2. Tanya Haziq kenapa, nak muntah ke. Haziq cakap aah, nak muntah bu. Lepastu cakap kalau nak muntah, muntah la, jangan tahan2. Lepastu urut2 belakang Haziq memang banyak la yang keluarnya. Tapi cuma lencun dengan air la sebab tak ada 1 makanan pun yang masuk dalam perut. Memang susah Haziq nak muntah2 ni. Rasanya tak sampai 5x lagi Haziq muntah2 dari kecik. Kalau muak lepas minum susu masa baby tu tak kira la ye.

Sebelum tido tu memang dah bincang dengan abah kalau malam ni anak tak boleh tido, keadaan tak stabil lagi, abah jaga anak, ibu kena masuk office jugak sebab ibu dah kena warning dah. Huhu... Pagi tadi masak siap2 untuk Haziq dan abah - nasik air, nasik biasa, sup ayam campur kentang, ikan goreng. Hari Sabtu dengan Ahad tak ada apa pun masuk perut Haziq melainkan susu dengan air masak saja. Huhu... Harap2 hari ni Haziq makan.

Pagi tadi dah bagitau Haziq duduk dengan abah hari ni, ibu kena work. Haziq kata ok. Memang Haziq kata ok tapi dalam hati ibu tak berapa nak ok. Rasa kesian nak tinggal 1 hal, tapi tak pe la sebab bukan tinggalkan dengan orang luar, dengan abah sendiri. Tak payah nak risau sangat. Yang ke 2 nya sebab badan sendiri rasa tak sihat. Ye la dengan sakit tekak, demam on off, lepastu tak cukup tidur lagi. Tapi tak pe demi anak, ibu tak kisah.

Tadi bagitau office masuk lewat sikit hari ni. Pegi klinik, Haziq dengan suka relanya angkat baju bagi doctor check. Lepastu kena buat neb sebab kahak banyak sikit. Tadi dah buat sekali, nanti malam kena buat sekali lagi. Harap2 lepas ni Haziq ok. Sabar ye sayang. Semuanya dugaan untuk kita ok

Haziq dah besar. Masa buat neb pun Haziq dah tak meronta menangis2 macam dulu dah. Kiranya tahap boleh kawal la. Tapi tadi ada la jugak Haziq suruh ibu off mesin tu. Bijak ye

2 comments:

  1. Alahai haziq..
    Skrg musim x sihat..
    Get well soon haziq.. ;)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.