Bahan-bahan
4 biji pisang emas (saya letak 6 biji)
1 cawan gula pasir (saya letak xsampai 1/2 cwn gula + 1 sudu besar susu pekat)
1 cawan minyak masak
4 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar air limau nipis (saya guna air limau kasturi)
1 sudu teh esen pisang / esen vanilla
Cara-cara
1. Lenserkan loyang dengan minyak / marjerin
2. Ayak tepung bersama baking powder dan soda
3. Blender gula, telur, minyak samapi putih (lebih kurang 5 minit)
4. Tuang aduanan blender ke dalam bekas dan campurkan tepung yang di ayak tadi. Kacau dengan senduk sehingga sebati
5. Masukan pisang, esen, air limau. Kacau hingga sebati
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang
7. Bakar dengan suhu yang sesuai mengikut oven masing2 dalam masa lebih kurang 45 minit / sehingga masak
* Oven mesti dipanaskan terlebih dahulu sebelum kek dibakar
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.