Tuesday, July 24, 2012

Ikan Bakar bersama Air Asam

Ikan ni kecik saja sebab ni saja yang ada kat kedai tu. Huhu... Tak kisah la, boleh jugak nak bakar cuma size la kecik sikit

Ikan Bakar

Ikan kembung bakar 3 beranak. Hehe... Yang hujung skali tu spare untuk Haziq, so letak garam kunyit saja la

Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung dibelah belakang dan dilumur garam kunyit
Daun kunyit utk balut ikan
Sedikit minyak

Inti

Serai, halia, bawang merah, bawang putih, cili kering ditumbuk

* kalau ada kelapa letak la sekali ye.

 Cara-cara

1. Masukan inti tadi ke belakang ikan dan lumur seluruh ikan dengan inti
2. Balut ikan dengan daun kunyit ( sblm balut, letakan sedikit minyak di atas daun kunyit untuk mengelakan daun kunyit melekat pada ikan)
3. Bakar atas kuali dengan api yang perlahan (letakan sedikit minyak di atas kuali bagi mengelakan ianya melekat)

Kalau bakar kat kampung senang la kan, tak payah guna kuali2 semua ni

Air Asam

Bahan-bahan

Asam jawa
Belacan
Garam
Gula
Tomato (didadu)
Bawang merah ( dipotong bulat)
Cili (dihiris)
Air

Cara-cara

1. Campurkan air, asam jawa, belacan, garam dan gula - ramas untuk mendapatkan jus air asam dan sebatikan bersama yang lain
2. Masukan cili, tomato serta bawang.

Air asam saya buat ni tak pekat pun sebab tak nak masam2 sangat

Kalau tak nak buat air asam, buat sambal kicap pun sedap. Potong cili, bawang dalam kicap.

2 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.