Ikan Bakar
Ikan kembung bakar 3 beranak. Hehe... Yang hujung skali tu spare untuk Haziq, so letak garam kunyit saja la
Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung dibelah belakang dan dilumur garam kunyit
Daun kunyit utk balut ikan
Sedikit minyak
Inti
Serai, halia, bawang merah, bawang putih, cili kering ditumbuk
* kalau ada kelapa letak la sekali ye.
Cara-cara
1. Masukan inti tadi ke belakang ikan dan lumur seluruh ikan dengan inti
2. Balut ikan dengan daun kunyit ( sblm balut, letakan sedikit minyak di atas daun kunyit untuk mengelakan daun kunyit melekat pada ikan)
3. Bakar atas kuali dengan api yang perlahan (letakan sedikit minyak di atas kuali bagi mengelakan ianya melekat)
Kalau bakar kat kampung senang la kan, tak payah guna kuali2 semua ni
Air Asam
Bahan-bahan
Asam jawa
Belacan
Garam
Gula
Tomato (didadu)
Bawang merah ( dipotong bulat)
Cili (dihiris)
Air
Cara-cara
1. Campurkan air, asam jawa, belacan, garam dan gula - ramas untuk mendapatkan jus air asam dan sebatikan bersama yang lain
2. Masukan cili, tomato serta bawang.
Air asam saya buat ni tak pekat pun sebab tak nak masam2 sangat
Kalau tak nak buat air asam, buat sambal kicap pun sedap. Potong cili, bawang dalam kicap.
Slurppppppppppp!!
ReplyDeleteAyoyo lapor jadinya.. ;)
@Salina@IbuAqil kak, buat utk petang ni
ReplyDelete