Monday, May 27, 2013

Laksa

Sepatutnya selepas setahun bersalin baru boleh makan laksa ni. Tapi disebabkan degil dan tak sabar2, semalam saya dah buat laksa. Orang Kedah, so wajib lah laksa pun laksa kedah jugak.


Bahan-bahan

Kuah
- 10 ekor ikan kembung
- 2 batang bunga kantan (diketuk / dipotong 2)
- beberapa tangkai daun kesom
- 3 ulas bawang besar + 1 ulas bawang putih + sedikit belacan (dikisar)
- 2 sudu besar cili kering yang sudah dikisar
- garam secukup rasa
- 2/3 keping asam keping untuk kuah
- 3/4 keping asam keping untuk merebus ikan
- air secukupnya

Cara2
- ikan direbus. masukan 3 keping asam keping semasa merebus ikan.
- asingkan isi ikan dan tulang. blender isi ikan dahulu, kemudian barulah blender tulang ikan.kalau rajin tulang ikan tu blender banyak kali sampai airnya bertukar jadi warna putih. tapi jangan lupa tapis ye. kalau tak rajin nak asingkan isi dengan tulang, boleh blender skali je tapi perlu ditapis
- air rebusan ikan tu jangan di buang sebab boleh digunakan untuk blender ikan atau masukan dalam kuah. tapi jangan lupa tapis sebab takut ada tulang2 ikan yang tertinggal kat dalam tu
- masukan semua bahan2 ke dalam periuk, masak sampai mendidih

Laksa

Laksa boleh direndam semalaman sebelum direbus untuk mempercepatkan laksa lembut ketika direbus

Bahan Hiasan
- Timun
- Bawang besar
- Daun Selom
- Cili api
- Telur Rebus
- Limau kasturi / limau nipis

Semua dipotong nipis2

Bila semua dah masak,boleh la dihidangkan ;)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.