Monday, May 20, 2013

Masak Lemak Cili Api Daging Salai

Taraaaa.....sape cakap orang utara tak boleh buat masak lemak cili api daging salai? Ada ke orang cakap, tak de pun kan :)

Ni masak kat rumah mak mertua minggu lepas. Asalnya nak campur dengan rebung. Rebung special bawa dari Kedah masa balik mengundi haritu. Memang simpan untuk mak mertua rebung tu. Tapi mak tak boleh makan daging, so buat kari ayam campur rebung, masak lemak daging salai + kentang. Lepastu buat telur dadar, ulam pucuk ubi rebus dengan sambal belacan. Haip, la, baca cukup la, jangan sampai meleleh air liur. Tapi memang sedap pun. Tak dinafikan lah. Bangga rasanya bila cakap macamni, tak pe, mak duduk kat depan, biar ida masak. Haha...Mesti dalam hati mak cakap, rajin menantu mak ;)




Bahan-bahan

- daging salai
- cili api (ditumbuk)
- bawang merah (ditumbuk)
- kunyit hidup (ditumbuk)
- serai (diketuk)
- santan cair dan santan pekat
- kentang
- garam sesedap rasa

Cara-cara

1. Masukan semua bahan kecuali garam dan santan pekat ke dalam periuk bersama santan cair
2. Api slow saja ye, lepastu jangan lupa kacau. Kalau tak kacau nanti jadi pecah minyak ke apa tah orang panggil, yang santan berketul2 tu
3. Bila kentang dah agak lembut, masukan santan pekat dan garam sesedap rasa. Biarkan sehingga mendidih
4. Boleh dihidang dan makan ;)

Lupa lak nak hiris2 daun kunyit tabut kat atas tu

Sape2 yang nak order produk salai atau satay yang belum dicucuk lidi, dijual secara kilo, boleh contact Kak Mas ye,  FB, contact number, 012-9285161

Resepi menyusul kemudian ye. Orang key yel sebut kari tapi orang utara sebut gulai ;)

2 comments:

  1. best3x...
    pandai3x....

    ReplyDelete
  2. Salam sdp tu manu...akk suka msk lomak salai dgg..hemmm kari aym ngan rebuk tu pun suka...sure betambah nasi...

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.