Monday, November 15, 2010

Nasi Ayam Madu

Rebus

- Ayam

- Sup bunjut

- kiub ayam

- halia dan bawang putih (tumbok @ blender)

- air

Perap

- 2 sudu besar sos tiram

- 2 sudu besar kicap

- madu

- halia, bawang putih,bawang merah (tumbok @ blender)

Nasi

- beras

- minyak @ butter

- halia, bawang putih dan bawang merah (tumbok @ blender)

- air rebusan ayam

- daun pandan

- garam

- sedikit serbuk kunyit (untuk mewarnakan nasi)

Sos Cili

- 3 biji cili merah

- 1 ulas bawang putih

- 1 sudu kecil cuka makan

- garam dan gula secukup rasa

- air secukupnya

Sos Kicap

- 1 ulas bawang putih

- kicap

- air rebusan ayam

Sup

- air rebusan ayam

- garam

- daun sup

- bawang goreng

Hiasan

Tomato
Timun
Daun salad

Cara – cara

Rebus ayam bersama halia,bawang,sp bunjut,liub ayam sehingga empuk

- Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 20-30minit. Goreng hingga garing dalam minyak yang panas.

- Basuh beras dan toskan. Panaskan butter @ minyak, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya, daun pandan dan garam. Masak seperti biasa.

*** boleh tambah serbuk kunyit untuk tujuan mewarnakan nasi

- Untuk sos cili -blendkan semua bahan diatas. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)

– Untuk sos kicap – tumis bawang putih, masukan kicap dan sedikit air rebusan ayam tadi

- Untuk sup- air rebusan ayam ditambah sedikit garam. Masukan hirisan daun sup dan bawang semasa menghidang

– Untuk hiasan – potong tomato dan timun. Letakan bersama daun salad

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.