spatutnya kena bg kering n pekat lagi kuah ni tp sbb msk awl pagi,nant nak pnskn so biar berkuah dlu
bahan2
- ayam ( lumur garam n kunyit, goreng dulu )
- 2 ulas bawang putih *
- 1 inch halia *
- 1 ulas bwng merah *
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- buah pelaga
- cili kering (kisar)
- 2 sudu besar madu (klu suka manis, letak la lebih)
- 3 sudu besar sos cili
- sedikit air
CARA-CARA:
- tumbok bahan2 yang bertanda *
- panaskan kuali dan tumis bahan2 yg di tumbok + kulit kayu manis + bunga lawang + buah pelaga
- bila dah naik bau, masukan cili kering yang dah dikisar, kacau hingga pecah minyak
- masukan sos cili, madu dan sedikit air dan kacau
- masukan ayam,kacau hingga pekat
untuk hiasan bolehla letak daun bawang. saya lupa nak letak bawang besar yang dipotong bulat2
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.