Thursday, March 17, 2011

Lempeng a.k.a Peknga


Kalau sebut lempeng mesti semua orang tau kan tapi kalau sebut peknga mesti yang tanya peknga tu apa dia? Peknga tu lempeng la tapi bahasa orang utara. Dulu kalau masa kat kampung time hujan2 mesti suruh mak buat peknga lepas tu cicah dengan kuah gulai ka, gula merah ka, susu ka. Sedapnya. Bahan2 pun senang nak dapat, nak buat pun senang. Tapi sekarang ni peknga ni orang dah renovate dah resepi jadi pancake lak

 Bahan-bahan

-1 cawan tepung gandum
-1 cawan air (agak2 la bancuh tu bagi cair tu boleh nak lenggang adunan dalam kuali, kalau terlbh cair pun xblh)
- garam secukup rasa

Cara-cara

- Bancuh tepung bersama air dan garam
- Ambil sesenduk bancuhan dah tuang atas kuali yang leper
- Lenggang2 kan sikit kuali tu bagi tepung tu rata dan jadi nipis

* kalau kuali yang biasa tu kena la letak minyak / butter sikit sblm ltk adunan sebab takut nanti melekat kat kuali. Jangan letak banyak2, cukup utk nak ratakan adunan sj k

* kalau nak sedap lagi letak kelapa parut sikit

4 comments:

  1. ha..ha...aku dah lama tak dengar nama peknga nih....teringin lak nak makan

    ReplyDelete
  2. hehe..buat la wei.aku slalu buat.tp ni hg xyh letak knorr pasti sedap no wei

    ReplyDelete
  3. fieza suka peknga kelapa parut...letak kelapa byk2 kasik manis2..sedap nyaa...alorr rasa cm ngidam pulak...huhuu

    ReplyDelete
  4. sedap klu ltk nyoq.letak pisang pun manis.tp suka yg ori.hehe...buat2..pakat2 balik buat.lps tu buat gulai ikn temenung pekat2 skit,cicah.sedap2

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.