Simple saja resepi ni. Sedap tau makan dengan nasi panas2. Lagi sedap kalau yang mak masak ;) Selalu campur bendi atau pun timun
Bahan-bahan
- Ikan
- 2 biji cabai kering *
- 2 ulas bawang merah *
- sedikit jintan manis *
- sedikit belacan *
- Bendi
- Air
- 1 keping asam keping
- Garam sesedap rasa
Cara-cara
1. Bahan bertanda * ditumbuk (ikut suka la nak tumbuk ke blender. Saya lagi suka tumbok)
2. Masukan bahan tumbuk ke dalam periuk. Masukan air dan bendi
3. Bila bendi agak lembu, masukan ikan, asam keping dan garam
4. Silalah makan ;)
*** Sesetengah orang letak bunga kantan sekali dengan daun kesum. Lagi kick kot rasanya
i like...:)
ReplyDeletefeveret kak KB gak ni :) kot belah selatan panggil asam rebus kan..
@Kancilbiru ni pun asam rebus juga tp xsm la mcm asam rebus johor tu.sedap mkn dgn nasi panas2 lepastu sampai menghirup2 lagi.hehe...
ReplyDelete