Thursday, June 21, 2012

EBM

Sekarang dah betul2 kena buat kajian pasal EBM. Seriously saya tak ada knowledge sangat pasal EBM ni. Sebelum ni saya cuma baca2 macamtu saja, tak ambik port sangat. Tapi start dari sekarang saya dah kena buat research sebab banyak benda yang saya tak tau. Jangan gelak ye

Dulu masa Haziq memang tak berpeluang ber EBM ni sebab Haziq dulu ada masalah sikit. Lepastu jiwa saya pun tak kuat sangat time tu. Tapi untuk yang kali ke dua ni sememangnya saya nak kumpulkan stock. Kalau tak dapat kumpul stock banyak2 pun tak pe, cukup la pump hari ni untuk hari esok. Sebabnya peti ais kat rumah cuma 1 pintu saja. Segala2nya dalam tu. Yang beli yang canggih manggih, deep freezer semua tu belum betul2 berkemampuan lagi.

So saya kena la sedar2kan diri. Jangan beriya aim macam orang ada segalanya. Biarlah bersederhana, ikut kemampuan diri sendiri dan apa yang ada. Saya tengok ada yang simpan EBM dalam bekas dadih, storage bag, botol susu. Nak kena banyak membaca lagi. Breast pump pun nak beli yang biasa2, yang murah2 saja. Pendek kata yang ikut kemampuan la. Kalau yang mahal2 tu memang tak dapek la. Huhu...

Macam2 dalam kepala saya ni
- nanti EBM tu nak bawa balik dari office ke rumah nak letak dalam apa, memang kena ada cooler bag ke,
- nak cairkan EBM tu kena beli alat khas ke. Rasanya boleh rendam dalam air saja kan.
- berapa suhu yang saya perlu set pada peti ais tu
- kalau peti ais 1 pintu tu susu boleh bertahan berapa hari

Ntahla, macam2 yang saya harus, perlu tau. Yang penting tak boleh ikut orang lain, kena ikut kemampuan diri sendiri.

Semoga Allah murahkan rezeki saya dan keluarga, murah kan rezeki susu untuk baby. Amin...

8 comments:

  1. insyaallah moga dipermudahkan utk ieda nanti.. 1st prngncy shima dh aim nk fully bf.. Tp cuma penuh baby 2bln. lps tu campur fm. prgnt 2nd tak aim apa2 pun tp dh dekat2 9bln br pi cari pam itu pun beli 2ndhand.. Alhamdulillah baby susu ibu lagi dh 10bln.. Kita mcm ieda jgk just baca gitu2 je xamik port sgt.. :))

    ReplyDelete
  2. @ShimaSalleh amin.sama2 la kita berusaha ye ;)

    ReplyDelete
  3. gud luck ye sis.. sy pun x der experience pasal EBM nih..

    ReplyDelete
  4. mmg byk kena bljr semua tu tkpe nti dh tau dn biasa semua nya jd mudah..hehee

    lau ada fb..blh cari group KIM kumpulan ibu menyusu kan..kat dlm tu mcm2 knowledge ada..

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.