Ada orang panggil serawa. Ada orang panggil bubur. Ada orang panggil kuah. Tapi sama saja la. Petang semalam tiba2 rasa macam nak makan durian. Tapi bukan durian kawen, nak durian kampung. Saya memang tak suka durian kawen yang isi warna kuning, ulas besar2 tu sebab cepat muak. Durian kampung sedap, isi nipis, lembut, makan banyak pun lambat muak, isi lak warna putih kekuningan.
Kebetulan semalan encik asben datang ambik. Lepastu teringat 1 tempat tu ada letak banner durian kampung, so ajak balik ikut situ la. Beli durian. Sedapnya. Sebenarnya rasa nak makan durian dengan pulut ( makanan orang utara, Kelantan). Terbayang2 durian, pulut lepastu tuang santan. Sedapnya. Padahal dulu kalau tak pregnant tak makan sangat pun pulut. Pulun bedal buah saja.
Tapi saya memang la tak pernah masak pulut sekali pun sepanjang 29 tahun ni. Dah tanya mak banyak kali, mak dah bagitau tapi saya rasa tak yakin lak nak masak pulut, takut lembik, mentah. Semalam sambil2 masak nasi tu, buat la kuah durian. Tapi tak larat la nak menjala, so makan kuah saja. Bukan menjala ikan ye, tapi buat roti jala ;)
Ni lah rupa paras durian kampung. Yang bekas kena tekan tu sebab jari saya yang menekan nak rasa kelembutan durian tu. Sedap tau
Saya tak buat pekat2 sangat sebab suka macamni. Kalau pekat2 cicah roti jala sedap la
aduh terliur la..naper tunjuk nie...susah nak dapat durian yang macam tue lagi....huhuhu
ReplyDelete@mrs kayrul ada tapi kena tanya la sblm beli tu.
ReplyDeletesemlm org yg jual tu cakap durian tu dari tangkak, johor. agaknya skrg ni musim durian kt sana la kot