Rebus
-Ayam
-Sup bunjut
- halia dan bawang putih (tumbok @ blender)
- air
Perap
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap
- madu
- halia, bawang putih,bawang merah (tumbok @ blender)
Nasi
- beras
- minyak @ butter
- halia, bawang putih dan bawang merah (tumbok @ blender)
- air rebusan ayam
- daun pandan
- garam
- sedikit serbuk kunyit (untuk mewarnakan nasi) saya tak letak pun sebab asben nak nasi warna putih
Sos Cili
- 3 biji cili merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil cuka makan
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit air rebusan ayam
Sos Kicap
- 1 ulas bawang putih
- kicap
- air rebusan ayam
Sup
- air rebusan ayam
- garam
- daun sup
- bawang goreng
Hiasan
Tomato
Timun
Daun salad
Timun
Daun salad
Cara – cara
– Rebus ayam bersama halia,bawang,sp bunjut,liub ayam sehingga empuk
- Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 3 jam (lagi lama perap lagi sedap). Goreng hingga garing dalam minyak yang panas.
- Basuh beras dan toskan. Panaskan butter @ minyak, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya, daun pandan dan garam. Masak seperti biasa.
*** boleh tambah serbuk kunyit untuk tujuan mewarnakan nasi
- Untuk sos cili -blendkan semua bahan diatas. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
– Untuk sos kicap – tumis bawang putih, masukan kicap dan sedikit air rebusan ayam tadi
- Untuk sup- air rebusan ayam ditambah sedikit garam. Masukan hirisan daun sup dan bawang semasa menghidang
– Untuk hiasan – potong tomato dan timun. Letakan bersama daun salad
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.