Monday, January 24, 2011

Kek Pelangi

250 gm butter, mentega, marjerin
200 gm gula icing
4 biji telur
220 gm tepung naik sendiri @ tepung gandum + baking powder
5 sudu besar susu cair @ bancuhan susu tepung
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna ikut suka hati (saya guna merah dan hijau)

Cara-cara

1. Griskan acuan, panaskan oven pada suhu 150c (bergantung pada oven masing2)
2. Pukul mentega + gula hingga kembang dan gebu
3. Masukan telur sebiji demi sebiji
4. Masukan sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu dan esen vanilla. Gaul rata
5. Bahagikan adunan kepada beberapa 3 bahagian dan letakan 1 warna pada setiap adunan
6. Sendukan 1 adunan warna asal di tengah2 loyang, kemudian warna merah dan diulangi dengan warna hijau
7. Ulangi langkah 6 sehingga habis adunan
8. Hentak sedikit loyang supaya adunan rata
9. Bakar pada suhu 150c selama 50 minit @ sehingga masak

*** saya cuma buat 1/2 dar adunan


4 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.