- Ikan temenung
- 2 sudu besar rempah kari ikan (campur dengan air suam,jdkan pes)
- Timun
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halba campur
- Santan
- Asam keping
- Daun kari
- Garam sesedap rasa
Cara-cara
- Hiris bawang merah, bawang putih, halia
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang2,halia,halba campur,daun kari
- Bila dah naik bau,masukan pes serbuk kari
- Bila dah pecah minyak, masukan timun dan santan cair
- BIla timun dah agak empuk, masukan santan pekat dan ikan
- Masukan sekeping asam keping dan letak la garam sesedap rasa
*** rindunya nak makan masakan mak. Mak kalau buat tak letak santan pun sedap.huhu...nak balik kg
lama gila tak pekena ikan temenung..asik ayam..ayam ... ayam... hehehe...
ReplyDeletewei,dlm peti ais rmh aku blh dikatakn tiap2 hr ada ikn temenung.ikan favourite ni wei.p mn2 pun xblh tinggal
ReplyDelete