Tuesday, January 18, 2011

Gulai @ Masak Lemak Ikan Tongkol @ Mambu @ Kayu

Bahan-bahan:
1. ikan tongkol-direbus terlebih dahulu bersama asam keping, garam dan lengkuas .
2. 1 inci lengkuas-dikisar
3. 5 tangkai cili kering-dikisar
4. Bawang merah 3 ulas-dikisar
5. Bawang putih 2 ulas-dikisar
6. 1/2 inci kunyit hidup-dikisar (kalau tak de kunyit hidup, boleh guna kunyit serbuk je)
7. santan kelapa secukupnya
8. 1 keping asam keping
9. timun (kalau nak letak kacang panjang pun boleh)
10. Sedikit garam dan gula

Cara Masaknya:

1. Campurkan santan bersama bahan2 kisar
2. Tunggu sehingga pecah minyak masukkan asam keping dan timun dan biarkan sementara untuk melembutkan timun (guna api perlahan)
3. Masukkan ikan yg direbus td
4. Masukkan sedikit garam dan gula jika suka....

2 comments:

  1. pandainya masak mak cik....malu i....i pakai knorr pasti sedap jah untuk menyedapkan masakan warghhhh!!!

    ReplyDelete
  2. sendiri mau tau la wei.haha...xdk la pandai pun,setakat nk mkn tu blh la.xhbs2 dgn knorr pasti sedap hg.tgk2 lps ni hg jd duta knorr wei

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.