Bahan-Bahan
- ikan (selalu buat ikan selar, ikan kembung)
- timun
- 1 keping asam keping (sbb asam keping tu dah besar, lgpun buat utk 2 org mkn je, klu buat byk lebihkan la asam keping tu)
- daun kesum (tak letak pun sbb xde)
- kunyit
- garam
Bahan Tumbok
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 2 biji cabai kering
- 1 sudu kecil jintan manis
Cara-cara
- bersihkan ikan
- potong timun dan bersihkan
- masukan bahan2 tumbok dan timun ke dalam periuk dan masukan air
- masukan serbuk kunyit
- bila timun dah agak lembut baru masukan ikan
- masukan asam keping (ni agak2 la ye.klu masak sikit,jgn la letak asam keping byk sgt,nanti over masam pulak)
- lepas tu masukan garam sesedap rasa k
*** klu ada kunyit hidup,tumbok la sekali, xyah pakai kunyit serbuk
Ini ke asam pedas... gulai camni kite panggil asam rebus... kalau asam pedas warnanya merah menyala sebab kite taruh 15 biji cili kering atau dua sudu besar cili giling.... tumis cili n bahan tumbuk sampai garing baru masukkan air...yg lain2 sama.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteorang utara panggil ni asam pedas
ReplyDelete