BAHAN
beras
air
ayam
carrot-didadu
halia muda, dihiris @ diketuk
bawang putih diketuk
garam sesedap rasa
BAHAN HIASAN
Bawang merah dihiris dan goreng
Hirisan daun sup
Kicap (tp hr ni kicap habis)
CARA MEMBUATNYA
1. Basuh beras dan tanakkan atas api dengan air yg banyak
2.Masukkan sekali ayam, halia, bawang putih dan carrot
3.Kacau supaya air tak melimpah keluar
4.Masukkan garam
5. Bila dah mendidih, keluarkan ayam tu, ambik isinya untuk hiasan
6.Setelah menepati citarasa, ceduk dan hiaskan dengan isi ayam,daun sup dan bawang goreng
Ni saya masak untuk Haziq pagi tadi. Tapi kalau kat rumah mesti saya makan skali la. Sedap ni kalau makan dengan sambal kicap, lepas tu ada ikan bilis goreng...nyum2
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.