Friday, February 25, 2011

Sambal udang dan petai



Bahan-bahan


udang
petai
cili kisar (hari tu takde cili kering untuk kisar, guna cili kisar yang dalam paket je)
bawang merah *
bawang putih *
air
minyak untuk menumis
garam sesedap rasa
sedikit gula


Cara-cara


1. Petai tu mesti di kikis kulitnya lepastu potong dan rebus dulu (kalau tak nak rebus pun boleh tapi kena masak sambal tu lama sikit la sebab petai tu masih keras)
2. Bahan bertanda * ditumbuk
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi
4. Masukan cili dan biar sehingga pecah minyak
5. Masukan air
6. Masukan petai dan udang
7. tambah garam dan gula sesedap rasa


* cili paket yang saya beli tu dah masam jadi saya tak tambah air asam jawa, kalau guna cili kisar tu tambah la air asam jawa sikit ye dalam sambal tu nanti. bagi saya lagi best kalau guna cili yang diblend sendiri drpd guna cili kisar dalam paket


walaupun tak makan petai tapi selalu masak petai sebab asben memang suka petai ;)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.