Friday, February 25, 2011
Sambal udang dan petai
Bahan-bahan
udang
petai
cili kisar (hari tu takde cili kering untuk kisar, guna cili kisar yang dalam paket je)
bawang merah *
bawang putih *
air
minyak untuk menumis
garam sesedap rasa
sedikit gula
Cara-cara
1. Petai tu mesti di kikis kulitnya lepastu potong dan rebus dulu (kalau tak nak rebus pun boleh tapi kena masak sambal tu lama sikit la sebab petai tu masih keras)
2. Bahan bertanda * ditumbuk
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi
4. Masukan cili dan biar sehingga pecah minyak
5. Masukan air
6. Masukan petai dan udang
7. tambah garam dan gula sesedap rasa
* cili paket yang saya beli tu dah masam jadi saya tak tambah air asam jawa, kalau guna cili kisar tu tambah la air asam jawa sikit ye dalam sambal tu nanti. bagi saya lagi best kalau guna cili yang diblend sendiri drpd guna cili kisar dalam paket
walaupun tak makan petai tapi selalu masak petai sebab asben memang suka petai ;)
Labels:
resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.