Friday, February 18, 2011

Kek Karamel



saiz loyang 7x7 (Resepi dari Kak Munira Baharum)


Bahan-bahan:

(A) - Gula Hangus

2 sudu besar gula 
* tabur gula dalam loyang dan masak dengan api yang slow motion ye..biar bagi gula tu hancur dan bertukar jadi warna perang tapi jangan sampai hangit ye, nanti pahit kek

(B) - Bhagian Atas

1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek

140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque

6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi (klu ada buih @ kuning telur yg xhancur tu blh tapis sblm tuang ke dalam loyang)
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap

* Saya masak menggunakan api bawah sahaja. Air untuk double boiling tu boleh panaskan dulu masa panaskan oven. Kiranya masukan air siap2 masa nak panaskan oven tu

* Kek ini akan menjadi sedikit mendap bila terkena udara luar, tapi jangan risau. Ia still menjadi. Untuk elakkan ia mendap secara tiba-tiba, jangan dikeluarkan dari oven serta-merta. Biarkan kek berada di dalam oven, sementara pintu oven dibuka sedikit, lepas tu baru keluarkan


* Biar dulu kek tu rest dalam 10 minit sblm terbalikan. Jangan terbalikan terus sebab nanti kek tu akan bercerai dr karamel

Merinque tu pulak masa nak buat tak boleh ada 1 titik air, 1 titik telur kuning pun. Pendek kata memang tak boleh ada bendasing langung la. Pukul meringue dengan kelajuan mixer yang maksimum dan jgn matikan mixer separuh jalan sehingga adunan menjd kental dan bersinar.Kalau nak tau meringue tu jd ke x,cuba terbalikan bekas adunan tu, klu meringue xjatuh, maknanya mmg jd lah tu

2 comments:

  1. salam sy suka kek nie dah 2kali wat menjadi cumer nk tau kenapyer gula hangus tu berair? cz sy tengok org lain wat tak berair pun masa terbalikkan

    ReplyDelete
  2. salam.agaknya sbb terlbh gula kot.cuba kurangkan gula

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.