Dah tak tau nak masak apa dengan sotong. Last2 jadila sotong masak pedas ni. Tak tau jugak nak letak nama apa, tapi rasanya nama sotong masak pedas ni sesuai kot.hehe..
.
Bahan-Bahan
Sotong
Bawang merah *
Bawang putih *
Halia *
Bawang besar (dimayang bulat2)
1 sudu besar sambal belacan
3 sudu besar sos tiram
2 helai daun limau purut
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam sesedap rasa
sedikit air
minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Tumbuk bahan bertanda *
2. panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau
3. masukan sambal belacan dan sos tiram
4. masukan sotong
5. Masukan sedikit air (jgn terlalu byk sbb nanti air sotong keluar)dan kunyit
6. masukan daun limau purut
7. masukan bawang besar yang telah dimayang bulat2
8. masukan garam sesedap rasa
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.