Kali pertama dalam hidup masak pajeri. Dulu tak suka makan pajeri tapi sekarang ni dah tersuka. Nak masak call mak la, tunjuk ajarku sifu ;)
Bahan-bahan
rebung
santan (saya guna 1/2 biji kelapa je)
3 sudu besar rempah (dibancuh dengan air suam untuk dijadikan pes) rempah daging ye
2 sudu besar kerisik
gula dan garam sesedap rasa
Bahan untuk tumis
Bawang merah (dimayang)
Bawang putih (dimayang)
Halia (diketuk)
Kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkis
3 biji buah pelaga
daun kari
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan untuk menumis sepaerti di atas
2. Masukan pes serbuk kari dan biarkan sehingga pecah minyak
3. Masukan kerisik
4. Masukan santan cair dan rebung
5. Bila dan mendidih, masukan pula santan pekat, gula dan garam
6. Masak sehingga kuah agak pekat
hari ni saya cuba buat pajeri rebung mengikut resepi yang diberikan....harap menjadi la.
ReplyDeleteterima kasih.