Nasi
Bahan-bahan
Beras (basuh dan toskan)
Air
Daun pandan
Minyak untuk menumis
Garam
Kismis
Bahan Tumis
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
Halia *
Kulit kayu manis
3 ulas bunga cengkih
3 ulas bunga lawang
5 biji buah pelaga
Cara-cara
1. Bahan bertanda * ditumbuk atau blender
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis
3. Bila dah ada bau, masukan beras dan daun pandan, kacau sebati
4. Masukan air secukupnya
5. Masukan garam sesedap rasa
6. Bila nasi dan kering, boleh la masukan kismis
7. Letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau di tempat berasingan dan gembur nasi
Acar : http://mypage-ieda.blogspot.com/search/label/resepi?updated-max=2011-03-30T11%3A05%3A00%2B08%3A00&max-results=20
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.