Rebung ni mak bagi masa balik kampung hari tu.Rebung ni mak cari sendiri kat pokok buluh dekat dengan rumah. Dah siap rebus dah ni. Kalau dah rebus boleh simpan lama dalam peti ais tapi kena pastikan terendam dalam air la. Rebung ni tak masam dan tak berbau macam sesetengah rebung yang jual kat kedai tu. Ni yang segar dari pokok buluh. Rebung yang dah rebus ni sedap masak lemak, kari atau sambal. Kalau yang bellum rebus lagitu sedap buat masak manis.Sedapnya
Bahan-bahan
udang
rebung
cili api *
bawang merah *
garam
kunyit
santan
Cara-cara
1. Rebung di potong2 @ hiris2 sikit macam ni ye
2. Udang tu bersihkan dulu la. Tapi asben saya ni dia suka kalau tak buang kepala, cuma potong kan sikit je janggut2 udang tu
3. Bahan bertanda * ditumbuk bersama
4. Masukan bahan tumbuk, kunyit,santan cair ke dalam periuk
5. Masukan rebung dan biarkan sehingga mendidih
6. Masukan udang dan santan pekat
7. Masukan garam sesedap rasa
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.