Puding
4 biji telur
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk koko - campur dengan sedikit air panas
1 sudu kecil esen vanila
Karamel
5 sudu besar gula
4 sudu besar air panas
Cara-cara
Karamel
Hanguskan gula dalam periuk, sampai warna menjadi perang.
Masukan air panas dan kacau sampai gula cair
Masukan dalam bekas / loyang
Dalam mangkuk lain, satukan telur dan gula, kacau sampai larut tapi jangan sampai berbuih
Masukan susu cair dan esen vanila, kacau hingga sebati
Bahagikan kepada 2 adunan, 1 adunan warna original, 1 adunan dicampur dengan pes coklat. Tapis ke dua2 adunan untuk mengelakan ada ketul2 yang tak sebati
Panaskan periuk pengukus
Tuang adunan pertama dalam bekas karamel tadi kemudian kukus 6-8 minit sebelum masukan lapisan kedua, pastikan lapisan pertama dah keras sebelum tuang lapisan kedua sebab kalau lapisan pertama masih belum keras, lapisan kedua akan bercampur dengan lapisan pertama. So tak ada la lapis2 lg ;)
Ulang step di atas sampai habis adunan
Pastikan puding betul2 sejuk sebelum diterbalikan/dikeluarkan daripada bekas untuk mengelakan lapisan2 tu berpisah
salam singgah..
ReplyDeleteaummmm...sedapnye..tp kalo buat jd xnih..teringin nk bt..kn bw ibu ida dtg umah nih..nt singgah blog Ibu Qistina tau..
buat la.insyaAllah jadi.ni pun 1st time buat.hehe..try dlu
ReplyDelete