Thursday, April 21, 2011

Creamy Chicken Soup / Sup Ayam Berkrim




Bahan-bahan

50 gm butter
1 ulas bawang putih (diketuk)
1/2 cawan tepung gandum
air stok ayam (secukupnya)
1 ketul daging ayam  (dicincang halus)
Carrot (dicincang halus)
1/4 cawan susu cair
Garam sesedap rasa
serbuk lada putih


CARA MEMASAK:
1. Panaskan dan masukkan butter.
2. Masukkan bawang putih dan biar hingga bau wangi. Masukkan tepung gandum dan kacau dengan api yang perlahan
3. Masukkan air rebusan ayam (stok ayam)
4. Masukan isi ayam dan carrot yang telah dicincang. Kacau sehingga sup menjadi pekat
5. Kecilkan api dan masukkan susu cair dan kacau lagi
6. Masukan garam sesedap rasa dan sedikit serbuk lada putih


*** kalau ada daun parsley blh la tabur atas sup masa nak hidang tu. Serius sedap


*** kalau tak nak tepung tu berketul better kacau guna whisker ye

2 comments:

  1. anak2 fieza plng suka sup ayam ni...
    kalau beli di pizza hut berebut dua beradik tuu makan..

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.