Bahan-Bahan
- ayam
- sup bunjut (saya guna 2 ketul)
- air
- garam
Bahan tumis
- bawang merah dan bawang putih (ditumbuk halus)
- halia (diketuk)
- buah keras (diketuk)
- kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
- buah pelaga (diketuk)
- sedikit minyak
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan masukan bahan tumis bila minyak dah panas (saya gunakan minyak yang terlalu sikit sebab nanti ayam tu akan buatkan sup tu berminyak jugak)
2. Masukan air dan sup bunjut
3. Masukkan garam sesedap rasa
Bihun
Panaskan air, letak serbuk kunyit. kemudian celur bihun sampai lembut
Hiasan
- Bawang goreng
- Daun sup
- ayam
- carrot (saya tambah)
Cabai
- Blender cabai kering dengan bawang putih dan bawang merah
- Tumiskan bahan yang diblender
- Biar sehingga pecah minyak
- Tambah sedikit sup
- Letak sedikit gula merah (saya tambah sebab tak nak tengok warna sambal yang merah menyala, so jadi la gelap sikit)
- Garam sesedap rasa
- 1 sudu sos cili ( saya tambah ikut suka)
Pandai2 la adjust rasa tu bagi manis2 sikit, jangan terlalu pedas
*** Setengah orang tak suka tumis masa baut sup, terus rebus ayam letak halia, sup bunjut macam tu saja sebab tak nak terlalu berminyak. Saya suka tumis tapi guna minyak yang terlalu minimum sebab suka bau bahan tumis tu
*** Dulu2 kalau makan bihun sup kat kampung selalu ada lobak masin, tapi sekarang ni dah lama tak nampak lobak masin
sedapnya.. sy klu wat sup mesti nk tumis dulu.. rasa x sedap lak klu x tumis..
ReplyDelete@ct rahanims tumis bila dh naik bau tu yg best tu
ReplyDelete