Sunday, May 27, 2012

Kari Telur Rebus





Bahan-bahan

- 2 sb rempah kari ayam (dicampur dengan air suam untuk dijadikan pes)
- santan cair
- santan pekat
- ketang
- telur rebus (ikut suka berapa biji)
- garam sesedap rasa
- 1 keping asam

Bahan tumis

- bawang merah (hiris)
- bawang putih (hiris)
- halia (hiris)
- daun kari
- buah pelaga (klu x ada x pyh letak pun xpe)
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- minyak

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan masukan semua bahan tumis
2. Bila dah naik bau, masukan pes kari (slowkan api) dan biar sehingga pecah minyak
3. Masukan santan cair dan kentang
4. Bila kentang dah agak lembut, masukan santan cair, asam keping dan sesedap rasa garam
5. Masukan telur dan biar hingga mendidih

*** Kalau kat kampung ni panggil gulai telur

1 comment:

  1. Tq for the recipe! InsyaAllah saya credit from my blog

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.