Bahan-bahan
- bawang merah dan bawang putih (dihiris)
- daun kari
- halba campur
- 2 sudu besar serbuk kari (dibancuh dengan air suam untuk dijadikan pes)
- ikan
- timun
- bendi
- 1 keping asam keping
- santan
- minyak untuk menumis
- garam
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang, daun kari serta halba campur
2. Setelah naik bau, masukan pes kari dan biar sehingga pecah minyak (api perlahan ye, nanti hangus lak)
3. Masukan santan cair berserta dengan timun (sebab timun kan keras sikit)
4. Bila timun dan agak lembut, masukan santan pekat, bendi, ikan, asam keping dan garam
5. Biar sehingga mendidih
Ni la halba campur. Terdiri daripada campuran biji sawi, jintan manis, jintan putih dan halba
SIMPLE & CEDAPPP
ReplyDeletemahu try!
ReplyDelete