Thursday, May 3, 2012

Gulai Ikan versi Utara

Orang Kedah panggil kari ni gulai. Jangan pelik lak ye

Bahan-bahan

- bawang merah dan bawang putih (dihiris)
- daun kari
- halba campur
- 2 sudu besar serbuk kari (dibancuh dengan air suam untuk dijadikan pes)
- ikan
- timun
- bendi
- 1 keping asam keping
- santan
- minyak untuk menumis
- garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumis bawang, daun kari serta halba campur
2. Setelah naik bau, masukan pes kari dan biar sehingga pecah minyak (api perlahan ye, nanti hangus lak)
3. Masukan santan cair berserta dengan timun (sebab timun kan keras sikit)
4. Bila timun dan agak lembut, masukan santan pekat, bendi, ikan, asam keping dan garam
5. Biar sehingga mendidih



Ni la halba campur. Terdiri daripada campuran biji sawi, jintan manis, jintan putih dan halba

2 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.