Bahan-Bahan Inti Sumbat |
2 biji telur ayam |
carrot (dicincang) |
sosej (dicincang) |
secubit garam |
minyak untuk menggoreng 1 sudu besar mayonis |
Cara-cara |
campurkan semua bahan dan goreng hancur |
Sambal Sotong |
3 ekor sotong |
2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih (ditumbok / dihiris) |
3 sudu besar cili kisar 1 sudu rempah kari |
1 biji bawang merah (dipotong bulat2) |
2 sudu sos cili |
minyak untuk menumis |
3 batang pencongkel gigi/lidi |
sedikit air asam jawa |
garam & gula secukup rasa |
Cara-cara |
1. sotong tadi disumbat dengan telur yang telah dimasak dan ditutup semula dengan kepala sotong dan dicucuk dengan pencongkel gigi / lidi |
2. kemudian tumiskan bawang yang telah ditumbok tadi sehingga naik bau |
3. Masukan cili kisar dan biarkan sehingga pecah minyak |
4. Masukan serbuk kari dan sos cili |
5. kemudian masukan sotong yang telah disumbat dengan telur dan biar sampai mendidih |
6. masukan gula, garam dan air asam jawa sesedap rasa |
7. masukan bawang besar yang telah dipotong bulat2 |
8. bila dah masak boleh la hidangkan ;) |
Tuesday, August 23, 2011
Sambal Sotong Sumbat Telur
Labels:
resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ermmmm....macam best jer resepi ni...
ReplyDeletekita biasa buat sotong sumbat pulut n sotong sumbat ubi kentang...
resepi yg tu blum dicuba lagi... =)
@Cik Roza dulu sy tgk resepi ni sumbat pulut tapi saja try sumbat telur.tu yg lg senang.hehe...
ReplyDeletekalau try buat yg sumbat kentang best jugak...rase mcm sotong tu ade telur...hehehe
ReplyDelete@Cik Roza nant blh la try ;)
ReplyDelete